Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 december 2017

Rudbeck den äldre, den svenska hybrisens anfader?



Föregående inlägg nämnde kort medicinaren Olof Rudbecks d.ä. extrema nationalism. Den fick honom att se Sverige som alla kulturers vagga, som Platons mytologiska ö Atlantis. "Arbetet mottogs av det samtida Sverige som ett mästerverk, av utlandet med förvåning, beundran och erkännande..."

http://www.wikiwand.com/sv/Olof_Rudbeck_den_%C3%A4ldre



I utlandet skrattade man redan under Upplysningen åt de infamt naiva och godtrogna svenskarna och åt Rudbecks parodiska nationalism:


https://sv.wikipedia.org/wiki/Atlantica


För några år sedan noterade jag slentrianmässigt Rudbeck den Äldres födelsedatum från Wikipedias uppgift (samma i WikiWand - tycks delvis bygga på samma textdatabas). Men hypertexten i det klickbara datumet talar om födelsedatumet i termer av den gregorianska kalendern, så jag fattar misstankar om att svensk inkompetens gör sig gällande även här. Engelska Wikipedia har alltid varit noggrann med att märka ut om datumet är OS (Old Style) eller NS (New Style). Men i Sverige saknas den alertheten.

Rudbeck ivrade för att Sverige skulle ansluta sig till kalenderreformen som svept över stora delar av Europa redan 1582 (med konservativa britter som ett notabelt undantag). Om därför Rudbecks födelse, den 13 september 1630, är en konvertering till gregoriansk kalender blir horoskopet fel. I princip alla astrologiprogram gör redan den här justeringen automatiskt men innehåller inga undantagsregler för enskilda eftersläpare som Sverige. Se Ken Wards gamla men alltjämt informativa artikel

Om additionen för 1600-talet var 10 dagar, uppfattar jag det som att 10 dagar nu måste subtraheras för Rudbecks korrekta födelsedag enligt den julianska kalender som alltjämt gällde i Sverige.


Soltecknet backar nu från den sideriska zodiakens Jungfru till Lejonet. Den 3 september stämmer hans Måne nu perfekt in på ett besatt, nationalistiskt psyke som inte märker hur galet dess egna tankar är. Storheten från Lejonet förvärrar här Mån-Kräftans naturliga patologi och fixering vid det egna Hemmet som alltings källa... Den 13 september står Månen i Skytten vilket inte alls lika väl förklarar vare sig medicinintresset eller den parodiskt fantasifulla historieskrivningen.

Hur galet det kan bli när man är ett starkt Lejon på gränsen till hämningslös narcissism och har Månen i Kräftan i 12e förlusthuset visar den brittiska homosexuella självhataren Stephen Fry gott prov på. Den som vanvårdar sin kropp till sådan fetma har avgjorda problem med den "onda daimonen" som grekerna kallade ägaren till det 12e huset. För Rudbecks karta baserad på solen men inte något födelseklockslag går inte mycket att säga, men Frys kända födelsetid gör att Månen i sitt enda hemmatecken tar rollen som den onda daimonen och ger nämnda bakvända förhållande till den egna kroppen. 


Rudbeck fascinerades av anatomi men Fry tycks straffa sin egen genom överätande och groteskt övervikt. Troligen ett fall av själavandring som slagit snett och där själen inte anpassade sig till sin nya biologiska värdkropp utan tvärtom satte sig på tvären. Fungerar inte kosmos ödesmekanismer? Jo det är just det de gör - dessa fall måste vara något särfall av dålig karma. Kanske Fry mobbat någon minoritet i ett tidigare liv (han har Centraleuropeiskt påbrå och där är t.ex. antisemitismen djupt rotad). Kanske valde han en kropps och ett minoritetsöde (homo) i detta liv men var så korkad att han inte fattade vitsen utan ägnar sig åt kroppsligt självskadebeteende genom ätande? 

Det är notabelt att Kräftans tecken står för magen och näringsassimilation... Men hans Jupiter och Venus i 2a födo- och ekonomihuset kanske ligger närmast till hands. En sybarit utan några perspektiv på mängden mat trots att Jungfrun normalt är ett kritiskt tecken. Men det är den defekta förmågan att Mån-reflektera Sol-Jaget som ger honom både bipolär sjukdom och denna blindhet för sig själv...

Samtidigt ger Fry intryck av att vara charmant och storsint och detta passar perfekt med kungavärdighetens Regulus med Solen i öster. Denna indikation tycks helt dominera över det lilla ljuset Mars som stiger exakt i öster när den galna despoten Donald Trump föds. Tack vare Frys karta kan man här se tydligare att det inte enbart är Trumps Mars-krigare som förklarar galenskapen. Det tycks vara presidentens fullmåne längsmed den sataniska axeln och inte minst ett psyke i Skorpionen som kombineras med Mars på ett högst ogynnsamt sätt... 

Tar man den hinduiska lärosatsen att 12e huset tecknar själens närmast föregående inkarnation är budskapet hos Fry tydligt: Månen i Kräftan är visserligen en könsneutral position men drar ändå mot Hemmet och moderskap. Kanske är Fry i sitt inre alltjämt en kvinna som äcklats så över att se en manslem hänga och dingla att han ätit upp en rejäl mage som skymmer honom från ett kön han vägrat assimilera sig till i detta liv? 

Kommer historien för dessa vägrare att upprepa sig, så att de återföds gay en gång till eller var det just VÄGRAN som var själva poängen med livet som Stephen Fry? Missa inte att den negativa och restriktiva Saturnus håller Lejonascendenten i ett stenhårt grepp och gör det från den djupa och sexuella naturens Skorpion... Stjärnhimlen har så många sätt att måla upp själar som fastnat i ett eller annat tema att det är ett under att jordmänskligheten klarat sig så här länge!

Men hur kopplar man Rudbecks "patologiska nationalism" till det sentida Sveriges fortsatta uppblåsthet och inbillning av vara lite förmer än andra länder och folk? Hans karta är närmast självförklarande och Saturnus "upphöjd" i Vågen påminner om den här bloggens Sverigehoroskop och dess Vågascendent. Det moderna Sverige har dessutom Vattenbäraren som sitt soltecken och hos Rudbeck fungerar det som bärare av den stora förmögenhetens Jupiter och aspekterar Solen. 

I vårt moderna Sverigehoroskopet står Jupiter och Sol tillsammans i Vattenbäraren, båda disponerade från gränsdragaren Saturnus. När tre så viktiga planeter som Sol, Jupiter och Saturnus överlappar på dessa intima sätt, då ser man att han måtte ha gjorts till mer landsfader än jag i mitt relativa ointresse för landets historia kunnat ana. Rudbeck den Äldre VAR, precis som min intuition sade mig, en andlig förfader till vår svenska hybris, så tydlig i de små politiker som söker parasitera på USA:s storhet (och säljer ut landet helt).

Dock finns Rudbecks Måne/Venus i passionerade Kräftan inte längre i nationalsjälen. Men tänker man lite djupare ser man att nationalhoroskopets ascendenthärskare Venus i Månens eget 4e hus är ett överlappande budskap. Det blir något förvekligat och venusianskt över svenskarna när det kommer till deras uniforma Ikea-hem eller lyxinredda herresäten - allt beroende på klasstillhörigheten. Svenskarna verkar vara ett av de få folk på jorden som missat läromästaren Jesus uppmaning att betrakta livet som en bro, att väl gå över men inte tro att man har som ett permanent hem.

Detta är en apokryfisk utsaga, funnen inristad på en vägg långt utanför det antika Palestinas gränser. Orkar inte leta upp källhänvisningar men även det förbjudna Thomasevangeliet innehåller många utsagor i samma världsförnekande anda och den anti-kosmiska attityden i det "godkända" Johannesevangeliet är inte att ta miste på. Kristendomen har helt missat exakt hur antikosmisk tiden var då Jesus framträdde och dess senare rövslickande för makten och den jordiska överheten hade de sig själva att skylla, precis som svenskarna inte verkar ha någon som helst hållning i frågan om vad det verkligt goda livet handlar om. Ett folk som kapitulerat under Martin Luthers tes att Godsägarna har rätt att sätta dit drängarna och hålla folket på en betydligt lägre nivå än dem själva.

Inga kommentarer: