Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 februari 2018

Den amerikanska frihetsdrömmen genom en galnings ögon




Den amerikanska vapenlobbyn anförd av Wayne LaPierre gick genast till motangrepp mot kraven på strängare vapenlagar efter Floridamassakern. 

Skräckmästaren Stephen King önskade att LaPierre och hans styrelsedirektörer tvångsplacerades till platsen för ett massmord och själva fick skopa upp köttslamsor och blod från skolbarn där lunchmåltiden fortfarande låg synlig på marken från de sönderskjutna tarmsystemen. En dagstidning utnämner LaPierre till "den galnaste människan på Jorden". 

NRA-ordföranden är definitivt värd en snabb astrologisk koll... Hur ser den amerikanska drömmen om personlig frihet ut när den - galen till att börja med - når så extremt osmakliga nivåer som Wayne LaPierre illustrerar?

I avsaknad av födelsetid får det bli en solascendent för födelsedygnet i fråga, i full medvetenhet om att den utagerande Solen ibland, ibland inte, har stöd i sitt bollplank, den ljus- eller medvetandereflekterande Månen. I just det här fallet leder en Sol i första huset till en undertryckt Måne, alltid en indikation på "aktivister" snarare än tillbakalutade och reflektiva tänkare. (En svepande prognos eftersom Solens och Månens respektive disponenter kan leda till ett annat omdöme...)


LaPierre: herre över liv och död i syfte
att framja sin egen frihet -
en galen människas ideal

Även om intima föreningar mellan Eld och Luft tidigt klassades som uttryck för (himmelsk) kreativitet på bloggen, tvangs jag snart tillägga att den positiva polariteten också ligger bakom fanatism och extremism. De här två elementen är för stora för det kroppsliga Jordelementet att husera och därför också en "andens brutalisering" eller kamp mot materiella förhållanden är elementen Eld (gränslös vision) och Jord (kroppslighetens begränsning) kommer samman. Som synes består hela LaPierres karta inte av mycket annat än just dessa två "syndrom" eller grundtyper. 

Solen har förlorat sitt bollplank Månen till 8e korruptions- och dödshuset, vilket ger den utagerande och "kreativa" (här: fanatiska) sidan fullt frihet att helt tappa blicken för det som fungerar på planeten Jorden, och fanatismen anknyter fullständigt perfekt till den amerikanska drömmen om personlig frihet: redan soltecknet Vågen har en doft av frihet (och höjd i tanketaket som den avvägande och resonabla typ det är), och när Vågens härskare befinner sig i det mest extremt frihetliga av alla tecken, expansiva, jupiteriska Skytten, då vet man ganska väl att det är en låg form av personlig frihet som ligger människan närmast om hjärtat. 

Jag säger "låg" och blott "personlig" eftersom Solen i första ego-huset ger en Venus i det blott personliga tredje intellektshuset. Detta är ett ONT HUS enligt hinduisk filosofi/astrologi eftersom personligt tänkande, eller betraktelser som ser till den enskilda personen i sig omvittnar att vi har med den fallen själ, en syndare, att göra. Men hinduerna kallar också tredje huset för ett upachaya-hus, ett förbättringens hus. Dåligt, själviskt tänkande kan faktiskt reformeras och det faktum att människan själv kan påverka denna bit av sitt öde, kan nog tillskrivas det opposita nionde huset, Guds hus eller sektorn som betecknar den godhet som härstammar från bortom universum.

Enligt det här horoskopet är tyvärr är den onda personliga sidan ytterst stark hos LaPierre. Psyket/bollplanket ser visserligen turligt ut genom att dess härskare Venus ligger utanför det mörklagda åttonde, känslan för harmoni och balans kan i teorin via intellektuell tankeverksamhet upplysa det fördunklade sinnet om mått och proportion. Men...

LaPierres mot egna friheten orienterade intellektshus ÄGS av en planet som inte bådar gått för några solära aktiviteter eller demonstrationer för den mänskliga samlevnaden och harmonin mellan människor. Vågens härskare Venus står alltså i ständigt expansionslystna Skytten och expansion är om något fienden till en avklarnad stasis. Venus kärlek till expansion och utforskning skadar hela det solära livsmotivet om att hålla fred och vågskålarna i balans. Det här är en människa med ett hett sinnelag som ständigt tvingas arbeta för att inte helt spåra ut. När jag googlade på bilder fullständigt översvämmas skärmen av foton på en LaPierre i våldsam affekt, fångat med ansiktet i förvridna miner, med vidöppen skrikande mun. Detta är fanatismen när Eld och Luft (hetluft, hetsporre!) kommer samman och i synnerhet när 1a och 3e huset sammanlänkas.

Dessutom ser inte galningens tredje hus ut att kunna förbättras av mänsklig kraft. Ingångsvärdet är "ondska" och tendensen är att LaPierre förblir en tjänare av den mordiska amerikanska frihetsdrömmen som enbart ser till det egna intresset. Sol-Vågens disponent Venus disponeras nämligen i sin tur av expansiva Jupiter som enligt föregående skildring naturligtvis är en av horoskopets "verksamma illgörare". (Jfr Sverigehoroskopet, dess onda Jupiter och vår skamlösa vapenexport - export av död! - till världens alla skurkstater i syfte att gynna oss själva.)

Dessutom befinner sig LaPierres onda expansivitet i ett av hörnhusen vilket lyfter fram dess betydelse. Normalt räknar man inte med planetens disponents disponent - det är en så svag influens - men när tredje nivån har ett hörnhus, då är den på bana i egen rätt. Eftersom detta hörnhus är det fjärde, återigen i den primitiva personliga sektorn (1-4), och kretsar kring Hem och Trygghet (likt Kräftan som naturligt korrelerar med fjärde), ser den uppmärksamma hur skrämmande väl kartan illustrerar det Wayne LaPierre gjorde sig känd för under ett av hans själs uslare jordeliv!

Men en pusselbit återstår: hans vurpade ideal. Det 11e idealhuset ser verkligen nattsvart ut, med BÅDA de naturliga illgörarna Saturnus (döden) och Mars (våld och olyckor). LaPierre ansluter perfekt till USA-horoskopet som också har Liemannen eller Saturnus som sitt ideal. Visserligen skiljer zodiaktecknen sig åt, USA har den antisociala och agrara Jungfrun som sitt ideal medan LaPierre dyrkar den starka och dominanta ledartypen Lejonet. Han själv är en tönt som drömmer om att vara en John Wayne ständigt med bössan i hand.

Nu är Saturnus visserligen en verksam välgörare för Vågen - det är dess restriktivitet och gränsdragning som gör Vågens balanserade fredstillstånd möjligt, men uppenbart skadas Saturnus av att ha Mars i närheten, här både en essentiellt ond och också verksamt ond faktor. Och detta är således människans ideal !!! Han är ett skadedjur på jordens yta och allt för sin onda och orealistiska önskan att äga sitt eget liv. Den mannen förstår inte mycket av den högre insikten: att vi alla är ÄGDA små spratteldockor och att vi ÄGS om och om igen, på flera nivåer. 

Bortom vårt ömkliga ego på kroppsnivån ägs vi av våra egna högre Jag, och om nu även dessa sönder faller i en ond och en god daimon är den bättre sidan ständigt medveten om att den också är ÄGD och ingår i ett högre och remarkabelt sammanhang där alla eviga själar bildar en väv, uppfattar och bejakar sin dubbelhet som samtidigt både enskilda väsen men också tankegnistor i medvetandet hos Den Ene, eller Gud.

På den här nivån finns inte längre något behov hos individen att gå ner sig i gyttjan och besöka planeten Jorden. Men Hinduismen tycker om sin lära om tidsåldrarnas gång och hur varje ny Tid (eller Aion, eon) startar ut genom en avatar som sänker sig ner från den eviga Idévärlden och tar kroppslig form bland människor för att krossa resterna av en gammal, korrupt och otjänlig världsordning och gå i bräschen för ett nytt tänkande. 

I själva verket är varje människa sin egen avatar men skiljer sig extremt mycket i medvetenheten om vart skutan Mänskligheten är på väg. I Sverige syns knappt någon medvetenhet alls om vart världen är på väg. Staten dunkar på som ett föråldrat ånglok, som om det är galen tillväxtkapitalism som kommer att äga världen om 75 år. En aktuell debattartikel i DN om vårt svenska korruptionsträsk där svenska ex-politiker säljer ut folket till näringslivets intressen är skrämmande läsning!

Trots att vi har morgondagens tecken Vattenbäraren som nationellt emblem ser det ut som om vi blir de sista att göra sak med Mänskligheten (vilket är vad Vattenbäraren betecknar). Skälet till det ligger i det svenska nationalhoroskopets klena pingpongspel mellan Sol och Måne. Eliten är helt besatt av sin egen överhöghet och folket försoffat och egocentriskt - och uppmuntrat av Överheten att bara jobba och se om sin egen plånbok. Ett extremt torftigt land bland de kulturellt rika västeuropeiska staterna... Det är därför vi tyr oss så till USA som byggdes av det fattigaste och mest kulturbefriade patrasket från det gamla fattiga (och ofria) Europa. 

Ur det perspektivet är det helt naturligt att vi nu halkar på efterkälken när världen börjar vakna upp till den rika Mänsklighetens tidsålder där alla arbetar för att gynna helheten istället för sig själva. Det enda som krävs är egentligen att utrota sjukdomen kapitalism plus den obildades provinsialism och rädsla för andra folkslag för att Mänsklighetens arketyp ska vara på plats och resonera inom alla Jordens befolkningar.

Inga kommentarer: