Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 februari 2018

Katrin Jakobsdottir - horoskop i konvulsion men väljer att förbätta världen




Att Islands senaste premiärminister är en av Europas yngsta ledare, kvinna och tillika miljövärnande vänstermänniska hade helt undgått mig. Här ska skadan minimeras genom en snabbkommentar till Katrin Jakobsdottirs födelsedag utifrån en spekulativ solascendent (födelseklockslag okänt).


Naturligtvis snarlika horoskop mången gång kommenterats i polemiskt syfte, men när nu en bra människa visar sig född under en hel del problematiska signaturer säger jag som om ETC:s vd och ledarskribent: vissa själar verkar vara större än de kläder de drar på sig i inträdet i Tid och Rum. Den subtila kroppen som himlasfärerna bidrar med binder och förminskar inte dessa själar. Istället blir de medvetna om tidens begränsningar som ett problem att adressera. Därför kan både skamliga moderater och ädla världsförbättrare på vänsterkanten landa under snarlika horoskop när den differentierade födelseminuten saknas... 

Jag hittade nyligen en gammal grekisk term jag verkligen gillar för denna låga kropp som själen drar på sig när den "nedstiger" i vårt kosmos, vårt solsystem och kommenterade kort ochema-penuma (ungefär: fordonet som bär solvinden) i inlägget om isprinsessan Tonya Harding.

Senantikens tänkare delade språkbruk men alla lade inte samma innebörd i termerna men om hinduerna liknade själen (atman) vid Solen så är "solvindarna" den pneumatiska (rörelsegivande) faktor som får oss kroppsliga nickedockor härnedan att röra oss och simulera liv i den sublunära sfären (livet under Månen ansåg ren och skär ondska enligt de som studerade Naturen och fanns dess "äta eller ätas" ovärdigt för en så nobel varelse som den rationella själen). Hinduerna lade till ordet jiva till atman så att jivatman påminner besynnerligt om den hebreiska tanken om att livsande gavs till den rent kroppsliga Adam så att han blev "en levande själ". Jivatman är således andesjälen under sin inkarnation på Jorden, men atman fanns före människoblivande och fortsätter som en atman efter döden.

Att Katrin Jakobsdottir tillhör den lägre, jordiska sfären är uppenbart. Det är här på Jorden hennes SolÖga ser det beklämmande tillståndet i Naturen. Stenbocken är ett klassiskt politikertecken men när härskaren Saturnus "går ner sig i Vattenelementet" är det Naturens rop på hjälp som hamnar i fokus. Inte alls blir personliga fiaskon, alkoholiserade och deprimerade när tungsinnets Saturnus passerar ett Vattentecken, i flertalet fall är det istället Saturnus som seriositetens röst som blir det främsta uttrycket. Jag skulle tro att det finns hejdlöst många Saturnus-i-Vatten inom t.ex. socialtjänst och andra välfärdsinrättningar. Placeringen ger alla de goda själar som aldrig når några tidningsrubriker eftersom Saturnus på ett sätt är det stora och anonyma samhällsmaskineriet...

Utifrån Jakobsdottirs solascendent finns en anledning till att Saturnus visar sin goda sida, den är naturligtvis på soltecknets sida som en verksam välgörare, men står symboliskt också i väster, dess starkaste position. Saturnus kallas "upphöjd" i Vågen, tecknet som i den naturliga zodiaken motsvarar väster, och den agerar där som en sträng men rättvis domare. Den isländska statsministern har uppenbarligen en Sol som opponerar sig mot mycket i Saturnus maktutövning och det är här Kräftan som ett miljöns tecken kommer in. Horoskopet definieras av en välmenande kamp mot BRISTER.

Eftersom även måntecknet Vattenbäraren disponeras från denna både besynnerligt starka och samtidigt svaga Saturnus, fylls hon helt av samma anda och folkets Måne i 2a ekonomihuset visar att hon representerar islänningarnas hjärtliga trötthet på näriga (Vattenelementet) Saturnier som snor åt sig och lämnar folket att betala notan! Missa inte den onda rikemansplaneten Jupiter i hemmaläge i Fiskarna som här, såvida inte Jakobsdottir är den falskaste människa som gått i ett par skor, inte representerar hennes eget intellekt utan intellektet hos dem hon avskyr och vill bekämpa via en bättre politik.

Åter: Saturnus är en kuriös planet här; hela Jakobsdottirs solära handlingsliv hämtar sin styrka ur Vattenelementets onda närighet (samma besked från Jupiter i Vatten)! Samtidigt kallar hon sig miljövän och att hon inte ser att det är Naturen själv som föder den oförlösta simpla människans girighet, beror troligen på dissociationen mellan Luft/tankeliv och Vatten/instinkt. Kvinnan har inte riktigt lagt klart pusslet än, så statsministern hon är. 

Det finns dock bättre hopp för världen under hennes typ av horoskop än den sorgliga svenska Löfven vars furiösa möte mellan Eld och Vatten lämnar en diffus och mumlande vindflöjel som lyssnar för mycket åt alla håll och saknar all ambition att sätta sig in på djupet i de principiellt viktiga frågorna om vart mänskligheten ska gå efter kapitalismens sönderfall... 

Islänningens Saturnus i Kräftan är visserligen en sorglig indikation om själens fall ner i förgänglighet, ner i den impermanenta Naturen, men Solen i Stenbocken adresserar åtminstone syndafallet i termer av människan som sedan bara förvärrar situationen ytterligare genom att begå våld på världen, drabbat av Naturens egen naturliga girighet. 

Gamla grekiska filosofer ansåg i allmänhet Naturen evig men en slags fabricerad evighet evighet eftersom den tvingades förstöra sina egna barn - som en ond Moder som skapar sig själv evigt liv genom reproduktionsakten. Genuin evighet fanns bara i en högre realitet, i den intellektuella domänen (idéer är eviga, kan tyckas glömda bara för att åter poppa upp i ett senare århundrade). Häri ligger väl förklaringen till att sexualitet var så skuldbelagd redan när kristendomen försökte formulera någon slags lära - det var allmän insikt på den tiden hur själen förlorat sitt anspråk på evigheten när den lystet och narcissistiskt började spegla sig i "de Övre Vattnen" och rasade ända ner i helveteshålet Jorden. 

Som läraren Jesus, med sin tydlig österländska influens sade; "Ni slipper inte härifrån tills ni betalat till sista skärven (korvöret)." Det är karma han syftar på och som tvingar själarna att komma tillbaka om och om, ibland, när de tänker kavla upp ärmarna och uträtta stordåd, till en ytterst problematisk tid, som den som tecknas på Jakobsdottirs himmel.

Romaren Plotinus kallade på 200-talet t.o.m. själen för en hora när den valde att rikta blicken ner mot den sublunära (materiella) sfären istället för att vara orienterad mot den himmelska världen och stå i medveten samklang med de solvindar som hon därigenom lyftes uppåt av och som frigjorde den genuina intelligens som är så sällsynt bland dagens politiker.

Jakobsdottir har goda förutsättningar att göra skillnad eftersom hennes soltecken tillhör den universella tredje akten i zodiaken, här är hjälten Herkules inte ute för att gynna sig själv längre utan på en mission för något större och viktigare... För Stenbockens tecken handlar det om att skapa ett "tusenårsrike på Jorden" och då duger inte en mänsklighet och företagsledare som skövlar världen för att berika sig och sina familjer maximalt. 

Man kan ju fundera över skillnaderna mellan Jakobsdottirs karta och t.ex. den sorgliga moderata politikern Tobias Billström, vars solära karta också startar med ett "universellt" tecken, den expansiva Skytten som ligger steget innan den begränsande och ansvarsfulla Stenbocken tar över. Också han har en opposition mellan Solen och Saturnus, Månen i 2a ekonomihuset och Mars i 5e ledarhuset (för en kanske något oputsad ledarstil). 



Ändå valde Billström vansinnets ideologi, den som tillhör gårdagen och som skulle skada världen om fler var lika obegåvade som han. Trots en opposition mellan Sol och Saturnus, precis som Jakobsdottir, tenderar oppositioner mellan Eld och Luft mot marknadens "kreativa förstörelse" och en fanatikers hänsynslöshet. Eftersom Billströms SolSkytt har Saturnus som en verksam illgörare symboliseras här en karriär (Solen) som skulle kunna sluta i vanära...

Jag tänker inte gå in på en jämförande analys här, men det tycks mig som om de demoniska månnoderna (som är förhållandevis passiva i isländskans horoskop) derangerar den främlingshatande skåningen å det grövsta, det och en fullständigt andefattig materialism som pyser ur det 2a huset för egna pengar. 

Billström ser ut som en girig legalist i penningfrågan (Månen+Jupiter i Stenbocken, han är en fastighetsspekulerare och allmän fuling i privatekonomin) och inte som isländskan en humanistisk Vattenbärare vars tankar speglar folkets tankar. Billström skulle kunna vara en så låg varelse att han applåderar processen där de rika blir allt rikare på de andras bekostnad.

En stor del av problemet är att Saturnus är dominant placerad men i ett "omoget" tecken från zodiakens första och enbart personliga akt. När därför moderater lika Billström skränar om skattesänkningar som något allmänt gynnsamt kan man misstänka att de har problem liknande Billström: att Stenbocken poserar som universalistiskt i 2a egna ekonomins hus, men att områdets härskare (här: Saturnus) befinner sig i ett själviskt eller ganska outvecklat tecken. För Billström är det en sport att berika sig själv, något helt rationellt (Jord + Luft i relation till 2a husfrågor).


Men kan inte samma kritik riktas mot Jakobsdottirs horoskop? Och här är både Sol och Måne "universella" men baseras på Saturnus i Kräftan, som ju är ett högst personligt tecken (det som avslutar den första personalistiska akten i zodiaken)? Jo, troligen har isländskans politiska medvetenhet börjat i personliga känslor, men skillnaden på henne och Billström är att hon har en VERKSAMT GOD Saturnus. Billström är bara en försagd ond kalkylerare, den värsta sortens själviska siffernisse med en Saturnus som står bokad för en halshuggning någon gång i sitt solära handlingsliv (södra månnoden/halshuggna Ketu).

Obs. Sol- och månascendenter används normalt för att andra omdöme till det kompletta horoskopet. Skulle Billströms halshuggningssymptom visa sig i någon form även i det genuint egna horoskopet, då finns allvarlig varning för att förstöra sin solära karriär genom falsk matematik. Någon grävande journalist borde kanske titta på vad den suspekta ögontjänaren egentligen sysslar med i det privata... Andra ekonomihuset är verkligen förfärligt ur handlingsbenägenhetens (Solens) perspektiv! Rent moderat.

Inga kommentarer: