Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 februari 2012

Sällsynt fågel: den s-märkte industrialisten

[Inlägget skrevs den 2 februari och blev liggande. Men efter det kraftigt Fisk-betonade horoskopet för miljöaktivisten och välgörerskan Lucy Lawleess, passar den här texten.]

Något så sällsynt som en företagsledare som har sympati med de arbetande och som förstår sammanhang, har talat ut i Aftonbladet. Angeläget således att granska horoskopet och se om det på något sätt skiljer sig från de klandervärda himlar som ständigt tycks åtfölja högerns och näringslivets folk! 

Minns de ohejdade drivor av Jord som tycks dominera Svenskt Näringsliv, oftast indikation om en materialist oförlöst av en större vision än bara att samla pengar på hög för egen del. "Röde friherren" talar istället om "bygga något som kommer alla till del".



Har tar jag mig friheten att gissa på att födelsen ägde rum halvsju eller senare, så att Månen hinner lämna Vattumannen och når Fiskarna.

Varför?

För att Carl Bennet då får ett horoskop som liknar de extremt framgångsrika Bill Gates och Warren Buffett, bland världens tre rikaste män och båda individer som i sina liv med råge mognat bortom själviskheten. Där många svenskar verkligen verkar tro att Reinfeldts lågskattesamhälle kommer att fungera ens deras liv ut, där manar både Gates och Buffett nu de stormrika amerikanerna att ta ansvar för att USA inte faller isär mer. En lärdom Reinfeldt och Borg ännu har att göra om hur man driver politik för människor och inte för ekonomiska skrivbordsprodukter. Jag hoppas det här var sista gången svenska folket valde en räknenisse till statsminister!

Den springande punkten med en Måne i Fiskarna blir därmed densamma som hos de amerikanska giganterna: sinnelaget i det våta, kalla och hungriga elementet är i sig en drivkraft att förvärva. Men därtill en positivt polariserad Sol för den där visionen som den negativt polariserade Reinfeldt är så rädd för! Utan en positiv vision är det lätt att sluta som en onkel Scrooge (Joakim von Anka) som bara bunkrar och bunkrar i sina kassavalv utan att låta några andra få del av övermåttet. Den människan har själv gått från att vara närande till en tärande oavsett om han smutskastar folkets sjuka och svaga och kallar dem sovande, passiva et cetera. Den politiker som talar så är ingen folkets man.

De fasligt framgångsrika Gates och Buffett (inlägget innehöll också Steve Jobs) har ett sinnelag i Vatten som skiljer sig från de två andra faserna, Månen i Kräftan och Skorpionen. Fiskarna är det enda av de giriga Vattentecknen som lyder under kvaliteten Sattva, dvs. är kunskapssökande och öppna för att bryta sin cirkel.

(Kräftan drivs av passionens Rajas och syltar in sig mer och mer, Skorpionen är fast i okunskapens Tamas och tror "på den enda vägen" - jfr Reinfeldts och Borgs storkors i Tamas och omöjlighet att samarbeta med eftersom de sitter mentalt fängslade i sin egen attityd.)

Det är faktiskt bara i Fiskarna synden vaskas bort och jag tror inte det är någon slump att båda dessa enorma filantroper, Gates och Buffett, har en Måne i det medlidsamma tecknet, en medkänsla måste direkt sägas som går mycket längre än Kräftans, som snabbt mattas av bortom den egna klanen eller sekten. 

Fiskarna står istället för inlevelsens universalisering och fiskstimmet tecknar en medvetenhet om alltings sammanhang. Därav, kanske, den påfallande kärleken till djur som man ofta hittar om Sol eller Måne står i det här tecknet. Jag har en stackars väninna - Sol-Fisk- som så levt sig in i sin hund att den blivit helt oregerlig. Hon skrattar uppgivet att det är hunden som kontrollerar henne och inte hon den! 

Den enda kvinna jag känt som noga undersökte makeup för att förvissa sig att inga plågsamma djurexperiment fanns i bakgrunden, hade Månen i Fiskarna. Utan att systrarna Lili & Sussie Paivärinta hade en enda planet i Fiskarna drev popduon samma krav, så det låg väl i tiden på tidiga 90-talet... Hätske ateisten Richard Dawkins däremot, är född i Fiskarna (kärlekens Venus i samma tecken), han är väl en av världens nu mest kända biologer. 

Och talar man program och djur- och naturliv går inte namnet David Attenborough att undvika. Månen och Venus i Fiskarna! (Det här betyder inte att de andra elva zodiakala principer saknar känsla för djur, men den här lilla serien, rakt ur minnet, säger ändå något. Zodiaken lever (som Platon sade) och verkar i stor skala. (Platons "levande tingest" kan mycket väl vara världsalltet eller t.o.m. bara zodiakbältet. Zodiaktecken, grekiskans zodion betyder ju "litet levande djur".)

Industrialisten har den fallna Mars i Kräftan, men Chandra lagna eller månascendent frikänner i hög grad Mars svaghet här, den förklaras vara en verksam välgörare. Placeringen är annars något av en skönhetsfläck i ett horoskop och kan indikera en småaktig och självisk natur, rädsla att breda ut sig utåt men en motsvarane pennalism mot de mindre. 

Att inte ens den storsinta Solen i Lejonet alltid kan eliminera de här nålsticken från den fallna spjutspetsen omvittnar Humanisternas religionshatiske ordförande, men hos industrialisten ser vi utöver samma ledarbenägna Lejon-Sol också motsatsen till Humanistens kritiska Jungfru-Måne: den allt och alla accepterande Mån-Fisken. Och det gör tydligen skillnaden mellan en gnällspik och en som gör gott.


Inga kommentarer: