Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 januari 2013

Jessica Gedin - leka kultur i Sverige?

I SvD relaterar Erica Trijs en snackis, Lars Ragnar Forssbergs krönika över den svenska obildningen där P1-spanaren och bokförläggaren Jessica Gedin fick dumstruten. Episoden är rätt underhållande, men alla (utom Kim 'Rain Man' Peek) har väl luckor i sitt läsande. 

På den här bloggen försöker jag hjälpligt knyta samman astrologin med Platons och Plotinus tänkande - en koppling som helt fallit i glömska eftersom samtiden likt moderaterna totalt redigerat sönder och anpassat historien för att tjäna sina egna intressen. Man jag har inte bevärdigat Platons avfälling till elev Aristoteles mer än en timma av mitt liv. 

Hur kan för övrigt en naturalist vara värt någons intresse? En människa som hävdar att formerna inte kan existerar förutom i symbios med materiell substans - som om Guds tankar inte var mer än människans egen konceptformation? En avlidens ande, DET är en form i Platons bemärkelse, fullt kapabel att leva vidare utan den avlagda materiella kroppen. 

Platons "former" eller "idéer" har alltså mycket gemensamt med det vi kallar själ, men de antika tänkarnas än mer subtila terminologi är idag bortglömd. Det är intetsägande bokstavskombinationer från biologins värld som håller massornas tänkande i fångenskap.

Var då Jessica Gedins himmel predisponerad för ett ytligt glidande, en fuskande och substanslös och oändligt egocentrisk attityd som så väl uttrycker den agendasättande, stockholmsbaserade kulturarbetaren av idag?

Ja, definitivt. Att försöka sig på en karaktärsteckning utifrån Världssjälens form, Saturnus, låter sig inte göras, trots att Saturnus också går igen i mikrokosmisk upplaga i den enskilda individen.

Annie Lööf föddes t.ex. ett år då Saturnus briljerade på himmelen i sitt upphöjda läge i Vågen. "Hellre fria än fälla." Men hennes galet libertarianistiska och libertina (jag upplever svensk språkförvirring här) idéer - vilka hon nu söker dölja snabbt som attan...


Svenska Dagbladet 130111

....avslöjar att något gått allvarligt snett i de lägre himlarna. Saturnus i sin sjunde himmel lyckas inte kommunicera den sanna berättelsen om rättrådighet och samhällelig harmoni mellan medborgarna. Allt för mycket gemen själviskhet och en lögnaktig mentalitet sätter in på de lägre planeterna, de som ligger närmast jorden och "personaliserar" Världssjälen just innan den ges en sista twist i och med inträdet i en människokropp.

När Saturnus därför lider sitt "fall" i egocentriska och tunnelseendets Vädur - Vågens direkta motpol - kan man därför inte kategoriskt avskriva alla nyfödda barn som programmatiskt själviska karriärister med mer pushighet än tålamod att bilda sig. Ja, Världssjälen är nere i sitt värsta tönttillstånd dessa år, vilket inte minst Andra Världskrigets start med Saturnus i Väduren indikerar. Men även om "tiderna är bottenlöst korkade" kan en själ väljer t.ex. Jessica Gedins årgång 1970, om själen har som livsmission att adressera dumheten i tiden.

Var det då detta Gedins själ ville?



Låt oss först klara av Forssbergs tanke om Sveriges bildningsskräck (väl formulerad genom Svenskt Näringslivs jönsiga kampanj 2011 om högskoleämnet filosofin som en "olönsam" verksamhet). Sveriges nationalhoroskop har en skrämmande usel Måne, vilket är tragik givet betydelsen av att äga ett sinnelag. Som folk tangerar vi den sinnesslöa byfånen! 

Månen i Väduren är i sig en utmärkt placering, klar i sinnet och kvick att bilda sig en uppfattning - tyvärr räcker egots subjektiva tyckande för den här typen av folk eller individ. Bra för partsinlagor och Ring P1 om morgonen, men Sverige är inte en höjdarnation när det gäller det höggradigt strukturerade tänkande som lyfter mänskligheten i genom nya idéer.

Där nationalhoroskopet havererar är i Månens bakomliggande disponent eller förfogare. Väduren ägs av den direkta och vitala Mars, men i Oxens tecken - Jordelementet - har svenskarna kört fast i materialistiska hjulspår. De har blivit tröga och flegmatiska som folk. "De gitter inte". Dessutom är svenskarna uppseendeväckande tröga och likgiltiga för allt utom deras snäva och subjektivistiska skygglappar - Satans huvud "inflammerar" denna redan från början förminskade energi. 

Svenskarna avskyr sin gamla kollektiva fattigstämpel, men Satan tillför aldrig något positivt, han negerar bara. Den svenska nationalsjälen styrs alltså av en våldsam förnekelse vilket kanske förklarar hur den ignoranta svenska medelklassen - väl representerad av Nya Moderaterna - inte ens vill veta av sin närmast föregående historia utan ljuger ihop och skönmålar sitt förflutna. Svenskarna spelar kollektivt upp Orwells "1984" i sina egna liv.

Och som framgår av kartan är Jessica Gedin en exakt kopia av den svenska folksjälen på denna punkt. Också hon orkar inte lägga två strån i kors när det gäller traditionen, skadad av Satan i sitt impulsliv ser hon till och med hånfullt på allt traditionellt - en mycket vanlig attityd när horoskopet domineras en den historielösa debutanten Väduren.

Hur är det då möjligt att en så här likgiltig människa kan arbeta för ett stort bokförlag? Tja, marknadsliberalismens falska världsbild ger en viktig pusselbit. Väduren är som sagt fullständigt ointresserad av gårdagens bästsäljare - numera klassiker. Den söker kicken i nuet och här kommer Saturnus fallna position i egocentrismens princip Väduren in i bilden. Jessica Gedin manifesterar denna onda tidsålder, när Världssjälen själv blivit helt blind. Så många som hjälper till att förmedla den Fallna Auktoritetens form ner till värdkroppen J.G.!

Men Jessica Gedin är inte medveten om sin ringhet, den narcissistiska Väduren är aldrig det. Tecknet ligger så nära solipsism det är möjligt och kanhända var retorikern Protagoras ("människan är alltings mått") Vädur. I radio framtonar Jessica Gedin som ytterst personlig och just inte så mycket mer. Ett harmlöst barn som kommit långt i karriären eftersom det här landet låter kulturjobben gå i arv alltunder det att bildningen tappar allt mer mark i jämförelse med en omvärld som i allmänhet inte tecknas via Sverigehoroskopets gräsliga simplistiska sinnelag.

Varför Gedin blivit en blind som leder andra blinda, förklaras av att hon faktiskt ligger två steg före den svenska nationalsjälen i sitt eget sinne. Månen återfinns här i Tvillingarna, som naturligtvis är ett medietecken - behärskad av publiceringskonstens och den skriftliga kommunikationens Merkurius. Den mest makalösa bokmal jag någonsin träffat var född under nymånen i Tvillingarna och Sol och Måne minglade dessutom med energiska Mars och intellektets Merkurius! Men så ytlig och otålig och NU NU NU-orienterad var den här mannen att han inte klarade av att fixera en roman åt gången utan splittrade uppmärksamheten på minst tre samtidiga läsupplever. Kinesisk astrologi som summerar människan i pregnanta bilder, avfärdade honom som "en sprucken vattenhink, lämnad åt sitt öde vid sidan av den närande brunnen"... Det är Asiens överlägsna intelligens som kan summera en överdos av de merkuriska Tvillingarna så perfekt. Den astrologin är förtätat poesi, och knappt ens möjlig för en västerlänning att avkoda.

Gedins Måne i Tvillingarna är nu bara ett svagt eko av en äkta intellektuell Tvilling med mindre sinnets disponent Merkurius bekräftar en genuin tänkare. Och här hamnar man i bryderier: Merkurius i debutantens och om-sig-och-kring-sig-tecknet Väduren är framåt. Men den står med den fallna Saturnus, vilket skapar ett rabiat kontrollvansinne och barnets vilja att själva vara auktoriteten som säger vad som gäller (att hon hamnat i P1 Spanarna och även i Babel förvånar således inte). Barnet Väduren älskar att bräcka föräldrarna och vara "först på plan" med något. 

Relativt det hyggligt intellektuella sinnet i Tvillingarna REGREDIERAR därför detta horoskop när man ser till sinnelagshärskaren Merkurius, i indisk astrologi betraktad som "Månens själ" eller inre liv. Vädurens egocentrism skadar Tvillingarnas förmåga till rörelse i alla riktningar.

Att hon ändå blir en kulturens normgivare förklaras av att Venus (pengar, harmoni, högre konstarter) kopplar an till läsförmågans Merkurius och att framgångens Jupiter bestrålar Väduren via opposition. Jupiter i Vågen sägs för övrigt förlusta i detta tecken (vars bas är Venus, passion för komfort och behagliga upplevelser) och Jupiter-Vågens signifikanta förhöjning i kriminella horoskop tyder på att placeringen för med sig risker för ett förytligat jagande efter medhårs upplevelser...

Men vad var det Gedins själ ville med detta liv, från det den började sjunka genom de sju himlarna och koagulera? I brist på känd födelsetid kan inte mycket sägas förutom den antydan som horoskopet atma karaka ger. Här är ett av de sällsynta horoskop (ett av sju) där "livsuppdragets" Sol också är atma karaka eller "själens åtrå". Ingen annan planet har hunnit så långt som till 29e graden. Andesjälens signifikator Solen i Fiskarna blir således atma karaka.

Allt som kan sägas utan klockslag är: ur sinnelagets perspektiv ("månascendent"), med dess självbild som intellektuell och hip "early adopter" av allt det världen kastar mot det omogna barnet, fantiserar Månen om en maktposition som inte förpliktar till någon annat än att roa sig. Sinnet fantiserar om en själ (Solen) i tionde makthuset, en Sol vars innersta hjärta är Jupiter som bara vill ha skoj i det femte kreativitets- och nöjeshuset. 

Vi tycker oss här se bottenskrapet av vår tids hedonism, med den skillnaden att horoskopet mer påminner om ett väluppfostrat barn som bara smyger åt sig och fantiserar om farliga nöjen. (Freuds överjag Saturnus kommer aldrig att släppa taget om den här människan.) DN rubriksatte en intervju med Jessica Gedin med: "Jag har doppat tårna i dekadensen". Just så, doppat tårna. Kontrollhysterikern Saturnus skulle inte medge något annat än ett formalistiskt duttande med estetiska former (Venus + Saturnus). 

Månen i Tvillingarna saknar vilja att fördjupa sig intellektuellt, och dessutom är Barnet rastlöst hungrande efter nästa upplevelse. Och den begärsfyllda drömmen om detta jordeliv handlar ändå bara om att Fiskarna plaska runt med maktens högdjur och ha lite kul. 

Det här måste ha varit en fattig underklassmänniska gång på gång genom jordeliven, men en som gjort tillräckligt många goda gärningar för att samla bra karma. Nu har godheten meriterat själen en tur-och-retur till och från maktens korridorer i landet Gud glömde, landet där politikerna inte ens har akademisk skolning och där näringslivets män är värre än den värsta pöbeln. 

Grattis Sverige, här är ditt liv - sett via din vägledare Jessica Gedin. För att hon samtidigt är en arrogant elitist, det insåg jag första gången jag hörde om Alexander Bards mejlinglista för barn som leker vuxenlekar. 

Titta en gång till på Vädurens tecken på den här himmelen. Den är parodisk i sin självmotsägelse (Åldermannen i barnets symbol), men kan i "fel" tidevarv bli tragisk. En jämförelse med den fallna Saturnus i horoskopet för Andra Världskriget ger dock perspektiv. Gedin är en ullig liten vädur och ingen Adolf Hitler. Detsamma gäller också forne övermänniskokollegan Alexander Bard, likt Gedin född i ständigt drömmande Fiskarna.

Inga kommentarer: