Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juli 2013

Från angeliska höjder ner i fåran


Skivspelare modell extrem (inte bloggarens men
utrustad med samma nål som spelar en roll i inlägget)

Från förra inläggets påminnelse om renässanshumanisten Pico della Mirandolas förhoppning att mänskligheten skulle höja sig till serafernas, de lysande änglarnas nivå (och infria planen för den här arten) dyker det här istället rakt ner till trälens nivå, ner till plogfåran.

Med Fåran menar jag nu spåret i en gammaldags grammofonskiva av lättrepad vinyl. De gamla babyloniernas namn för Jungfruns tecken var det ekivoka Fåran, men primärt var symbolen förstås agrar (”virgin soil”, ännu oplogad och därför inte urlakad jord).

Har i dagarna insett att min skivspelarnål var sliten efter nio år. Musiken har låtit hårdare och mer metalliskt än den brukade. Magin var borta. Det inre sinnet lever i förnekelse en tid - särskilt när nålbytet går lös på drygt 7.000 - men till sist inser man att den gjort sina tusen utlovade timmar.

Jag återvände till samma säljare som för en evighet sedan och småpratade lite om hur olönsamma produkter som håller hela nio år måste vara. (Alla branscher utom HiFi-branschen verkar ha lärt sig tillverka tidsinställda bomber - konsumtionsföremål SKA gå sönder snabbare numera - företag jobbar nämligen inte för att betjäna kunderna utan för att berika sig själva på alla sätt de kan komma på.)

Säljaren (och tillika generalagenten för den här produkten) pratade i sin tur hellre om sina fantastiska intryck av det japanska pickupföretaget, om deras hängivenhet och uppmärksamhet på detaljer. 


Jo det är sant, Japan insjuknade aldrig i den västerländska bedragarmentaliteten... Den här pickup-modellen har nu handtillverkats i Japan under, med västerländska mått på en produkts livscykel, närmast ofattbara 30 år och med bara små justeringar. Den var ett uttryck för konstruktörens geni då och är tanken riktig håller de i det fysiska livet också (förutsatt att den praktiska kunskapen finns på Jorden).

En kvalitetspickup bör först spelas in upp emot 50 timmar för att hitta sin musikaliska värme och detaljrikedom - en försvarlig del av dess förväntade livslängd på 1000-1500 speltimmar. Men i väntan på "magin" upptäckte jag hur perfekt horoskopet stämmer in på ämnet.

Enligt kvittot registrerades köpet 13.01 och vid den här tiden på dagen stiger Plogfåran (Jungfrun) över Stockholms östra horisont. Kunde det bli mer symboliskt?

Analogin är inte perfekt. Plogfåran är det önskade resultatet av plogens karvande i underlaget. Pickupen ska helst inte karva ytterligare i det redan upplogade spåret utan bara läsa av det så exakt som möjligt!

Skälet till pickupbyte är dock just att en sliten nål kan skada spåret den följer och på sikt förstöra skivorna. Och när man tittar närmare på horoskopet är det just vad lunchhimmelen berättar om:




Som när bloggaren/musiklyssnaren föddes finns idag inte en enda planet "jordad" i det fysiska Jordelementet. Men vid lunch stiger Jordtecknet Jungfrun med sitt babyloniska namn Plogfåran - notera att Oxen är den obrukade jorden och Jungfrun är jord som den vinsthungrande jordbrukaren redan rispat med sina verktyg. En skivspelarnål är ett skarpt föremål - likt ett svärd som banar sig väg. Att hitta Mars i tionde huset och i nittio graders attack ner mot Plogfåran blir en perfekt illustration av skadegörelse mot den svarta vinylskivans spår.

Den för tillfället extremt komplexa Tvillingarna innehåller dock inte bara skadegöraren och olycksbringaren Mars, den är i själva verket bara första impulsen. Från det att krigiska missljud hörts leder berättelsen inom Tvillingarna över i Jupiter - välmåga och välsmorda "gräddfilen" - så som musiken lät medan nålen ännu var fräsch och kunde följa och återge mikroskopiska detaljer i musiken över hela vinylsidan.

Lyckan i Jupiter lämnar nu över till Merkurius, handelsmannen och den som leder hela det här tåget är Solen. Med en produkt som bara behöver bytas vart nionde år kan man verkligen se Solen som "milstolpe", en av de större händelserna. Eftersom jag försöker leva ett anti-materialistiskt liv, med egentligen bara musik som lika viktigt som föda, är nålbytet så stor subjektiv betydelse att det platsar som milstolpe. För någon analt fixerad människa kanske varje byte till ny toarulle upplevs som ett nytt kapitel! Var och en vet vad de har satt ribban på för nivå i livet. Om inte kan horoskopet kanske påminna...

Men Solen kan också ses som det nya fantastiska ljus som kommer att bryta in i huvudämnet (musikalisk) kommunikation efter kontakten med Merkurius/handelsmannen (Tvillingarna korrelerar ju till 3e huset som är huset för sång och dans i indisk astrologi). Jag vill nu inte kalla handlaren slutmålet för den här serien av budskap, men han är förvisso remarkabel och jag råkar veta att han föddes i sideriska Tvillingarna, handelsmannens tecken.

Butiksägaren (och importören) har gjort en häpnadsväckande resa sedan jag blev medveten om hans existens för nio år sedan. Från en liten men exklusiv butik har han expanderat rejält och har nu en långt större yta med så dyra ljudprylar och apparater att de nästan bara hittas hos den där "enstaka procenten".

Som med många andra områden har HiFi blivit klassegregerat. Slavarna sitter där med en hembio och storskärm. Bland bättre folk har man ett antal "system", och naturligtvis två eller flera dedikerade system för ljudåtergivning på en nivå som inte står Abbey Road Studios efter.

Som tonåring kunde jag sommarjobba en månad och tjäna ihop till en exklusiv pryl (har alltid sett skillnaden på en ranglig produkt och en byggt utifrån något slags högtflygande ideal). Så som "marknaden" idag ser ut har ynglingen inget hopp om samma exklusiva pryl ens om han sommarjobbade fem-tio år.

Medelsvensson märker inte hur Reinfeldts marknadsekonomi lurat alla utom några få på konfekten för den breda medelklassen luras på smörja för pengar som förr gav kvalitet och de är grundligt hjärntvättade att utan att tänka efter köpa nytt med korta intervaller. De som minns och fortfarande uppskattar kvalitet inser plötsligt att de inte längre har råd för de här produkterna finns nu i ett prissegment som ligger bortom det fula ordet "premium". (Den som köper en premiumprodukt tillhör också den lurade massan.) 

Marknadsliberalismen, signerad Reinfeldt och Borg med flera, har gynnat de få, slagit moderatblå dunster i ögonen på mängder, och missgynnat 99% av befolkningen.

Nå, mitt i det här konsumtionssamhället som alldeles gått överstyr, håll ändå med om att den luftburna kommunikatören i världsligt viktigaste position (10e huset), men med ett moment som stör sig mot den jordiska Plogfåran, är en alldeles klockren representation av en grammofonnål som en merkuriskt sensitiv och bevingad budbärare av musikaliska klanger från en högre verklighet!

Det är speciellt intressant att hitta BÅDA de merkuriska tecknen i huvudroller. För något år sedan, under läsning av den alexandrinske astrologen Ptolemaios, hyllade han just Jungfrun och Tvillingarna som de bästa tecknen. Jag minns inte vilket hans argument för detta var. 

Här kan man nu se hur de båda samverkar för en ljudförmedling av högsta kvalitet. Luften bär idéerna (inte minst på en näraliggande nivå som ljudvågor) men bara Jungfrun har den superpetiga precisionen att den förmår återge vad som från början var ett musikaliskt framförande fyllt av små och stora detaljer (den här pickupen är berömd för dess extrema förmåga att beskriva t.o.m. minsta dammkorn i fåran). 

Jungfrun, Jordelementet och därmed negativt polariserad är en plogfåra, en gjutform eller en negativ version av kreatörens positivt polariserade intention. (Märkligt hur västtraditionen förvandlat tecknet till en "omärkt" Jungfru, en oskuld. Babylonierna säger raka motsatsen: Fåran är det tillstånd när Hades redan våldfört sig på Persefone!) 

"Negativ bild": Vi tror vi lever i verkligheten här nere i det materiella men det här är i själva verket en negativa och förmörkad avbild av den verklighet varelser upplever som helt befinner sig i Ljuset. Därför är Reinfeldt så rädd för "visioner", han vet att allt han försöker tro på kommer att visa sig fel den dag hans Sol går upp för honom. Han ligger i krig med sin egen själ.

Båda tecknen samtidigt aktiva (och viktiga) i ett horoskop har figurerat några gånger i journalisthoroskop, men här räcker med att likna elementkombinationen Luft och Jord vid "teori och praktik". Den japanska ljudingenjörens trettio år gamla idé "uppe i det blå" håller än idag eftersom de fysiska produktionsfaktorerna (Jungfrun) ännu är för handen. Och det är ofrånkomligt: Jungfrun är grovjobbet i det fysiska, här i underfundig återkoppling via sin härskare Merkurius i Luft.

Se även dessa inlägg om horoskop för "döda" ting:


Olyckshoroskop för en bildskärm (maj 2013)

Horoskop för ting (ett viktigt bokinköp, aug 2009)

Inga kommentarer: