Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 januari 2014

Sissela pudlar medan textförfattaren gick under jord

Det är med en gäspning bloggen noterar att den egna upptäckten av främlingsfientliga signaturer i astrologin håller streck även för Sissela Kyles horoskop nu när hon hamnat i rejält blåsväder över en text med inte bara en utan tre ordvitsar som tog lätt på rasfrågan. (SvD, DN)

Diskriminerande Jungfrun som månascendent
och  därmed en verksamt ond Jupiter
(ateism, sjuklig konsumistisk sekularism -
jfr Fredrik Reinfeldts horoskop)
 

Men så tangerar himmelen också den sämsta delen av Sveriges nationalhoroskop, vilket bäddar för massor av kognitiva blindfläckar. Inte undra på att hon en populär underhållare, så i linje med landets egna tendenser. 

Att det är fullmåne i de två tecken i det negativa syndafallets polaritet som faktiskt famlar efter mer medvetenhet (Sattva guna) är ett gott ting. Enbart Jungfrun kan haverera i diskriminerande och elaka tendenser - se regissören Ingmar Bergmans till Reinfeldt snarlika omen med ond Mars stigande i öster i Jungfrun (se annan diskussion i det här kommentarsfältet). 

Men... Kyle tampas också med den direkt oandliga och självefterlåtna och hypermaterialistiska satansaxeln mellan munnens Oxe och analhålets Skorpion. Inte en axel som uppmuntrar till de verkligt stora frågorna eller greppen, men dess närmare vardagslivets små gissel.

Att den dyngbruna sörjan hon fick i sitt manus passerade utan att varningsklockorna ringde, är därför tämligen uppenbart från dygnets astrologiska sammansättning.

Men varför pudlar hon? Hon läste ju bara innantill det som bögen Calle Norlén skrivit? Jag nämner homosexualiteten specifikt eftersom jag misstänker att varje trängd grupp tenderar att hålla sig med någon ännu lite lägre som de kan sparka på. Norlén var helt enkelt blind och döv för problemet med "sin sort" när han ytligt som bara en homosexuell förmår trodde raskortet var en kul grej...

Bloggen har passerat kulmen och kommer på sikt att avvecklas. De som kan verktygslådan kan nu se med egna ögon:

Kreativitetens signum men smolk i bägaren

Man skulle kunna peka på den spända oppositionen mellan Lejonet, den dramatiserande, och koncepthanteraren Vattumannen och minnas att de lätta och kreativa nivåer där Luft och Eld verkar kan dra mot extremism.

Men vad är det för brun smutsfläck som stör den annars lyckosamma Jupiter i det stora mentala konceptens Vattuman? Det är påminnelsen om att framgångsskapande Jupiter befinner sig i händerna på åtstramande Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken (Norlén har ett surmulet röstläge) och när Lejonet söker basunera ut maskulinitetens överherravälde hamnar Saturnus (som hos Fredrik Reinfeldt) i Fiendens eller Olyckans sjätte hus. Varje stridshingst som lider av hybris måste hålla sig med en Fiende att sparka på. 

För Reinfeldt är undermänniskan hon som tror på social demokrati (Saturnus i Vattumannen), människor som organiserar sig till gemensam nytta i ett öppet samhälle. (Reinfeldt har ett sjukligt tillslutet horoskop vilket förklarar hur hans problem smittat av sig på hela Sverige under dessa år).

Norlén upplever en fiende av mer jordnära, systemtiskt eller kroppsrelaterat slag. Det är väl känt att Stenbockens lägsta uttryck är ren och skär materialism. En objektifierande människotyp som inte ens vet vad en själ är för något annat än via banala bilder på figurer med änglavingar på skuldrorna.  En prylmänniska, en samlare.

Men här är t.o.m. Saturnus halshuggen av södra månnoden, vilket tyder på om inte kroniska så åtminstone periodiska motgångar när hela hans materialistiska världsbild tenderar att rasa samman. En äkta smygneurotiker (för minns: Lejonet i öster showar alltid och visar sin bästa sida).

Faktum är att bristen på klockslag gör det rätt lönlöst att söka precisera Norléns akilleshäl, en dold hackordningstendens som alltid smyger hos Saturnus i dess kroppsligt orienterade (Jordelementet) placeringar. Pga. Lejonets fria och obundna natur blir den naturliga illgöraren och begränsaren Saturnus en själens form bögen Norlén inte kan förlika sig med, han är en av dem i den här lilla, lilla gruppen (man kunde tro att halva folket var bögar genom att läsa svenska medier!) som lider av sin sexuella särart. Saturnus är inte bara naturligt ond utan för Lejonet i första huset också VERKSAMT OND. 

Här är återigen ett fall där man kan fråga sig om verkligen en verksamt ond planet kvittar ut sig genom att ligga i ett ont hus som slaveriets och olyckans sjätte hus. Astrologin är alltid ett plockande med en mängd variabler och kan som bäst ge intelligenta gissningar, men aldrig total säkerhet. 

Det här är kartan för hela dygnet och man kan visserligen falla tillbaka på tanken att de barn som höjde sig över mängden och blev celebriteter bättre än övriga gestaltar ominats goda och onda sidor. I så måtto är det uppenbarligen att Norlén inte är vän med sin egen själs form - vilket bara är ett filosofiskt tillkrånglat sätt för att säga att han hatar Gud för att han blivit så konstig (i detta liv). 

I ett mer ambitiöst senare jordeliv kommer jag kanske att återvända till de banbrytande insikter som gjordes på en obskyr blogg i ett land långt borta och den gången ha tillgång till alla födslar under ett givet dygn. För det vore verkligen intressant att utröna huruvida det finns en födelsetopp av homosexuella livsöden under just denna karta, eller om en signifikant topp i samband med någon av det här dygnets tolv stigande tecken i öster. 

Bloggen har som bekant redan hittat vissa bög-befrämjande signaturer, inte minst den "fallna" Mars i Kräftans tecken, och Satansstjärnan Algols tendens att mingla med Venus i horoskopen för homosexuella. Men från att ha varit ett utskrattat ämne har jag åtminstone till egen belåtenhet kunnat konstatera att det ryms mer mellan himmel och jord än vad uslingen täckt in i sin filosofi. Astrologins återkomst till Jorden är knappt påbörjad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Norlén lider säkert av skräck för åldrande och död också, som kunde komma på ett så plumpt "skämt" om filmåldermannen Nils-Petter Sundgren. Någonting om att han får utstå så mycket skämt om sin ålder och en undran om varför han inte bara kliver ut genom fönstret och försvinner. (Syftar på "Hundraåringen så klart"). Det är så typiskt att det är om det förmenta rasistskämten det blivit liv, och inte om Sundgren-skämtet. Åldersrasism är okej i Sverige. Men inte ens när en "neger" kallar sig själv för neger är det OK att upprepa ordet (En negers uppväxt).
Och sexskämt får vara hur låga som helst. Inte för att jag tycker synd om Reinfeldt, men speciellt det där med syftningen på rollfigurens (alltså Filippa Bark) låga ålder var smaklöst, för att bara säga förnamnet.

Apropå ålders"skämt" och bögar, så minns jag ett annat som inte var roligt (och som faktiskt kritiserades i medierna) skrivet av Edvard af Sillén, det var om de rara små ryska gummorna som uppträdde i Eurovisionsschlagern för några år sen, och låtsades baka bröd i numret. Svenska speakern sa något om att det faktiskt inte var ett krematorium som syntes på scenen, utan en ugn.
Antagligen är de väl så ytfixerade att de får ångest vid blotta tanken på åldrandet.
S

Seaward sa...

Jag är glad att knappt konsumera något alls av svensk underhållning - att det fanns ålderslustifikationerna med i talet hade jag helt missat, tidningarna skrivs av unga för unga och där var väl deras blindfläck. Annars har du nog rätt. Norléns "fiende" (6e huset) skulle också kunna vara Saturnus i meningen ålderdom. Och spänningen tilltar ju dramatiskt när det är ett sinne i sina bästa Lejon-år som är involverad (Jord och Eld som "förråande" ton).

Havsörnen sa...

Bög-befrämjande signaturer...

"Var får du allt ifrån, Olsson?" :)