Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 oktober 2017

Ett löskokt ägg till ledare



Jag avråder från att läsa bloggens första horoskopanalys från 2010 av moderaten Karl Sigfrid, den är invecklad och inte särskilt njutbar. 

Det var Sigfrid som häromdagen i SvD levererade den mest slapptänkta kommentar till ständigt underhållande Håkan Juholts (korrekta) övertygelse att Sverige går mot en teknokratiledd diktatur. 

Dagens tänkare på högerkanten får problem att komma upp ens i 400 ord så när jag citerar 80 ord från Sigfrids text är det en femtedel av hela texten. Snacka om intellektuell förtvining. Men det stora problemet är att han inte kan tänka. Det finns ingen logik i den här texten. Varför kvalitetskontrolleras inte ledartexterna? Högern skämmer ju ut sig!

Juholt beklagar en utveckling mot mer expertstyre, färre som vill bli folkvalda och en ideologisk urvattning av politiken. Resultatet, menar ambassadören, blir en politik som inte längre styrs av medborgarnas värderingar.

I själva verket är det nog tvärtom. Ideologiernas kamp är något som framför allt tilltalar politisk aktiva, medan medborgarna i val efter val vittnar om att de vill ha pragmatiska ledare. Om ideologisk övertygelse varit en stark valuta hade Bo Lundgren, och inte minst Håkan Juholt själv, blivit framgångssagor.

Sigfrid tror han tillbakavisar Juholts dystopi, men har ett så fördunklat intellekt att han inte ser att han tvärtom bekräftar den! Det är just allmänhetens ointresse att förbjuda sin politiska medvetenhet som öppnat vägen för det Löfven applåderar som våra svenska "innovationer", dvs. it-fascismens och teknokratins segertåg som gjord Sverige till ett helvete för i synnerhet alla de kvinnor som nu piskas på via appar och sifferräknande datorsystem som mäter deras lönsamhet utifrån den avkastning de onda profitörerna vill ha på precis all under solen i detta helvete på jorden.

Kungavärdighetens stjärna Regulus kommer inte till
gott uttryck eftersom förmedlaren Saturnus,
är en ond kraft för det frihetliga Skyttpsyket


En färgglad och kreativ himmel som synes. Månen i Skytten är känd för att sprida ut sig över mycket men just därför bli gasartat tunn... Skyttens härskare Jupiter är ju solsystemets gasartade planet, vilket märkligt nog koinciderar med den tvåtusen år gamla indiska etiketteringen av planeternas elementära tillhörighet. Jupiter är där avvikaren och den enda som sägs tillhöra det lösliga Eterelementet. Planeten Jupiter är en representation av det femte elementet som föregår alla materiella manifestationer i de fyra elementen, vilka samtidigt representerar existensplan, och tingens jordiska framträdanden i olika kombinationer av de fyra elementen.

Sigfrids psykhärskare Jupiter står vidare i luftiga Tvillingarna och Eld/Luft kan också teckna en hetluft som stiger uppåt så att tankemödan är förspilld eftersom den missar målet. (Bloggaren har samma Luft/Eld-axel men Jupiter ersätts av motpolen och sänket Saturnus som systemetiskt och organisatoriska som ett freudianskt Överjag söker jorda tankarna - just för att slippa psykbryt som det Sigfrid lyckades med i citatet.)

Problemet ligger, tror jag, i psykets bas, Månens hemmaplan, som alltid är Kräftan. Här, i 8e huset för korruption och död ligger den turbulenta Mars i sitt kanske klenaste läge och bestrålar intellektets 3e hus. Mars-Kräftans grundattityd är allmänt defensiv och vill ingen illa, men jag har gång på gång mött den i samband med, hur ska man uttrycka sig, en smula begränsad tankekapacitet. I andra sammanhang, t.ex. inom musiken, producerar Mars-Kräftan långt bättre eftersom musiken är en fri uttrycksform och där "ologiska" språng enbart kittlar vår irrationella själ. 

Karl Sigfrid skulle fungera bättre som musikalisk improvisatör än argumentatör i SvD - han var på sin tid en udda moderat som förespråkade tjuvaktig fri musiknerladdning via Pirate Bay - kanske samma dolska horoskopindikation som förklarade även den positioneringen.

Inga kommentarer: